Manja slova Veća slova RSS

Ministarstvo

mek

MEK

mek

Evropski centar za informacije i inovacije

JICA

Irena

Enegry Community

Danube Region Strategy

Vektorski logo

 

>

Ministarka ekonomije na Prvom ministarskom sastanku o partnerstvu za transatlansku energetsku sardnju u SAD

Ministarka ekonomije na Prvom ministarskom sastanku o partnerstvu za transatlansku energetsku sardnju u SAD
Datum objave: 14.03.2019 20:00 | Autor: Ministarstvo ekonomije

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka ekonomije Dragica Sekulić predvodila je crnogorsku delegaciju i prisustvovala Prvom ministarskom sastanku o partnerstvu za transatlansku energetsku sardnju, koji se održao danas, 14.marta u Hjustonu, SAD.

Ministarstvo ekonomije

Prilikom posjete ministarka Sekulić se sastala sa sekretarom za energetiku SAD, gospodinom Rick Perry.

Sekretar Perry je, otvorio je Prvi ministarski sastanak za transatlantsku energetsku saradnju koji se održava u okviru u okviru CeraWeek 2019 i kazao da je energetska bezbjednost ključna je za nacionalnu bezbjednost.

Sekretar Peri je u svom izlaganju istakao važnost energetske sigurnosti u transatlantskim odnosima i istakao da je upravo cilj ovog sastanka unapređivanje odnosa i ostvarivanje preduslova za razvoj sigurnih i stabilnih energetskih sistema otpornih na izazove. Istakao je i punu podršku SAD prema EU, u dijelu formiranja energetske unije, a par ciljeva je naveo kao zajedničke: analiza i planiranje sistema prirodnog gasa i integracija sistema elektroenergetskog prenosa, omogućavanje prenošenja najboljih praksi u oblasti sajber bezbjednosti, promocija novih kapitalnih investicija u energetsku infrastrukturu, poboljšanje energetske efikasnosti i razvoja čiste energije uključujući obnovljive izvore energije. 

U dijelu diversifikacije izvora, naveo je važnost u diverzifikacije snabdijevanja ne samo u smislu izvora energije, već i u smislu snabjedvača. Energetskoj bezbjednosti i stabilnosti doprinasi upravo diversifikacija i u ovoj oblasti.

Na kraju sastanka, američki sekretar za energetiku je podržao i pozdravio saradnju SAD i evropskih zemalja kroz mehanizam Partnerstva za transatlantsku energetsku saradnju, kao i Inicijativu tri mora.

MINISTARSTVO EKONOMIJE
KANCELARIJA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU