Мања слова Већа слова РСС

Министарство

мек

МЕК

мек

Европски центар за информације и иновације

ЈИЦА

Ирена

Енегрy Цоммунитy

Данубе Регион Стратегy

Векторски лого

 

>

Отворен позив за достављање пројектних приједлога Европском програму кластера изврсности

Датум објаве: 08.02.2019 10:23 | Аутор: Министарство економије

Испис Штампај страницу


У оквиру Програма ЕУ ЦОСМЕ (Программе фор тхе Цомпетитивенесс оф Ентерприсес анд СМЕс) 2014-2020 отворен је Позив за достављање пројектних приједлога намијењен Европском програму кластера изврсности (Еуропеан Цлустер Еxцелленце Программе).

Министарство економијеПозив је отворен са циљем да подстакне конкурентност малих и средњих предузећа и њихов приступ глобалним тржиштима, омогући управљање кластер организацијама, њихову размјену и стратешко партнерство (посредством и пилот пројекта ЦлустерсXцханге), те да унаприједи сарадњу, повезивање и знање у циљу професионализације специјализованих услуга подршке малим и средњим предузећима и кластер организацијама неопходне вјештине за истраживања и нова рјешења.
Позивом се такође настоји омогућити малим и средњим предузећима да пронађу партнере са комплементарним надлежностима (технолошки центри и друге организације) у циљу преузимања вриједности које превазилазе националне, регионалне и секторске границе, те омогући кластер организацијама удруживање у Европска стратешка партнерства кластера (Еуропеан Стратегиц Цлустер Партнерсхипс).

Европско стратешко партнерство кластера настоји да:
– Унаприједи вјештине одговорних у кластер организацијама у пружању подршке малим и средњим предузећима
– Подржи развој свеобухватне стратегије кластера за појединачне кластер организације, као и међурегионалну сарадњу и развој
– Организује активности сарадње, умрежавања, стицања знања и пројекте сарадње
– Пружи подршку спровођењу новог пилот пројекта ЦлустерсXцханге
Подносиоци пројектног приједлога су кластер организације и пословне мреже, укључене у Европску платформу за сарадњу са кластерима (Еуропеан Цлустер Цоллаборатион платформ) или су у процесу приступања.
Подносиоци пројектног приједлога морају да буду правне особе које су у потпуности или дјелимично јавна или приватна лица.
Пројектни приједлози морају да буду достављени од стране конзорцијума који је:
– састављен од најмање три различита правна лица
– основан у три различите земље
– укључује најмање једну организацију класификовану као „мање развијену“ или „у транзицији“


Рок за достављање апликације је 4. април 2019. године.