Manja slova Veća slova RSS

Ministarstvo

mek

MEK

mek

Evropski centar za informacije i inovacije

JICA

Irena

Enegry Community

Danube Region Strategy

Vektorski logo

 

>

Potpisan Ugovor o zakupu zemljišta na Briskog Gori

Potpisan Ugovor o zakupu zemljišta na Briskog Gori
Datum objave: 28.12.2018 15:15 | Autor: Ministarstvo ekonomije

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić potpisala je danas, u ime države Crne Gore, Ugovor o izgradnji solarne elektrane instalisane snage 250MW na lokalitetu Briska Gora ( Ulcinj ) sa Konzorcijumom koji čine Elektroprivreda Crne Gore, Fortum i Sterling and Wilson. 
  
Ugovor ima svoje faze koje podrazumijevaju različite aktivnosti. 

Ova solarna elektrana biće najveća ovog tipa u Evropi, rečeno je danas od strane predstavnika Konzorcijuma Fortum i EPCG.

Ministarstvo ekonomije je raspisalo javni poziv na osnovu ovlašćenja koja mu je dala Vlada 19. maja za davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini ukupne površine 6.621.121m2, radi projektovanja, izgradnje, korišćenja i održavanja solarne elektrane instalisane snage veće od 200 MW.

Tenderska komisija je 3.septembra izvršila otvaranje ponuda i nakon toga pristupila detaljnom pregledu podnijete dokumentacije.

Komisija za vrednovanje ponuda je u zakonski predviđenom roku izvršila uvid u dokumentaciju i odlučeno je da je Konorcijum EPCG, Fortum i Sterling and Wilson prvorangirani.

Podsjećamo, Konzorcijum EPCG i Fortum je za iznos godišnje zakupnine ponudio 33 centa/m2 sa planom otvaranja 226 novih radnih mjesta tokom trajanja čitavog perioda zakupa zemljišta. Takođe, ponudom ovog Konzorcijuma predviđen je ukupan iznos investicije od 178 miliona eura. Kao važan elemenat ponude predviđeno je da učešće domaćih kompanija u ukupnoj investiciji bude 20 miliona eura.


KANCELARIJA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU
MINISTARSTVO EKONOMIJE