Manja slova Veća slova RSS

mek

MEK

mek

Evropski centar za informacije i inovacije

JICA

Irena

Enegry Community

Danube Region Strategy

Vektorski logo

 

>

Za drugu fazu Projekta 6 miliona eura

Za drugu fazu Projekta 6 miliona eura
Datum objave: 19.09.2018 14:31 | Autor: Ministarstvo ekonomije

Ispis Štampaj stranicu


Drugom fazom projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“ obuhvatićemo 18 zdravstvenih objekata, kazao je generalni direktor Direktorata za energetsku efikasnost Marko Radulović, na današnjoj prezentaciji.

Ministarstvo ekonomije je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja organizovalo predstavljanje nastupajuće faze programa „Energetska efikasnost u Crnoj Gori – MEEP2“ , danas u hotelu „Hilton“. 

Osim gospodina Radulovića prisutnima se, u uvodnom izlaganju, obratio državni sekretar Ministarstva zdravlja Milovan Vujović i viši specijalista za energetiku Svjetske banke Pedzi Makumbe.

Vlada Crne Gore je po osnovu kredita koji je dobila od Međunarodne banke za obnovu i razvoj obezbijedila 6 miliona eura za realizaciju druge faze projekta. 

U drugoj fazi projekta pored poboljšanja energetskih karakteristika zdravstvenih objekata radiće se na uspostavljanju mentoring sistema za praćenje, ne samo potrošnje energije i vode u zdravstvenim objektima, već i praćenje nivoa komfora kao i kreiranje održivog sistema finansiranja projekata energetske efikasnosti u javnom sektoru. To će omogućiti da se nakon realizacije druge faze projekta, radovi na primjeni mjera energetske efikasnosti u ostalim zdravstvenim objektima, finansiraju iz ušteda koje se ostvaruju u adaptiranim zdravstvenim objektima. 

Implementacija Projekta započeta je 2009. godine i do sada je energetski adaptirano 25 javnih objekata, i to 16 zdravstvenih, 8 obrazovnih ustanova i 1 studentski dom.

„Realizacija druge faze projekta će biti još jedan u nizu pozitivnih primjera u cilju poboljšanja uslova i kvaliteta rekonstruisanih objekata“, zaključio je Radulović.

MINISTARSTVO EKONOMIJE
KANCELARIJA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU