Мања слова Већа слова РСС

мек

МЕК

мек

Европски центар за информације и иновације

ЈИЦА

Ирена

Енегрy Цоммунитy

Данубе Регион Стратегy

Векторски лого

 

>

Саопштење: Утврђен Правилник о јединичној накнади за подстицање производње електричне енергије из обновљивих извора енергије и високоефикасне когенерације у 2017. години

Датум објаве: 25.01.2017 16:18 | Аутор: Министарство економије

Испис Штампај страницу


У складу са Правилником о јединичној накнади за подстицање производње електричне енергије из обновљивих извора енергије и високоефикасне когенерације у 2017. години, утврђена је фиксна накнада за подстицање производње електричне енергије из обновљивих извора енергије и високоефикасне когенерације у износу од 0,47316 ц€/кWх.

Највећи утицај на промјену фиксне накнаде има вјетроелектрана Крново, чији је улазак у погон, као и у електроенергетски систем Црне Горе, планиран у току ове године. 

Што се тиче утицаја на рачун за утрошену електричну енергију, Министарство економије је, ради објективнијег и транспаретнијег приступа, одлучило да се ове године у пројекцијама фокусира на потрошњу у смислу репрезентативне потрошње домаћинстава од 500 кWх и утврдило да ће износ рачуна, који ће се обрачунавати у 2017. години, бити на истом нивоу, за исту количину утрошене енергије, као рачуни за 2016. годину. 

Што се тиче утицаја на привреду, пројекције су показале да ће, за мала и средња предузећа, конкретно пекаре, рачун за електричну енергију у 2017. години, уколико је ријеч о истој потрошњи као у новембру 2016. године, бити чак и мањи за један до четири одсто.

Пројекције су, такође, показале да ће водоводи, када је ријеч о истој потрошњи на нивоу новембра 2016. године, такође имати умањење од један до девет одсто. 

Подсјећамо да је накнада за подстицање производње електричне енергије из обновљивих извора енергије од јуна 2016. године износила 0,129 ц€/кWх.

ПР СЛУЖБА
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ