Manja slova Veća slova RSSmek

MEK

mek

Evropski centar za informacije i inovacije

JICA

Irena

Enegry Community

Danube Region Strategy

Vektorski logo

 

Intervjui

31.10.2011.

Ministar ekonomije dr Vladimir Kavarić u intervjuu dnevnom listu “DAN“, 30. oktobar 2011. godine

Da li je Vlada pregovarala sa potencijalnim trećim partnerom u KAP-u, s obzirom da je Skupština akcionara 31. oktobra? Kakvi su planovi trećeg partnera koji će imati 14 odsto akcija KAP-a? Ko je treći partner koji ce ući u KAP? Razmatra li se na nivou ministarstava rješavanje pitanja struje KAP-a? Hoće li Vlada nastaviti da subvencira potrošnju električne energije Kombinata nakon isteka sadašnjeg ugovora? Kada očekujete potpisivanje sporazuma o pristupanju STO-u? Hoce li se nakon pridruživanja pogoršati ili poboljšati status domaćih proizvođača?Šta ce pridruzivanje STO-u značiti za crnogorsku privredu? Kada ce se raspisati novi tender za hidroelektrane na Morači?

06.10.2011.

Pomoćnik ministra ekonomije za industriju i preduzetništvo Dragan Kujović na bilateralnom sastanku o primjeni principa Akta o malim preduzećima u zemljama zapadnog Balkana i Turske između predstavnika Evropske komisije, Evropske fondacije za obuku, Organiz

Pomoćnik ministra ekonomije za industriju i preduzetništvo Dragan Kujović na bilateralnom sastanku o primjeni principa Akta o malim preduzećima u zemljama zapadnog Balkana i Turske između predstavnika Evropske komisije, Evropske fondacije za obuku, Organiz

Ekonomija EU je ekonomija MSP. MSP su ključni izvor zapošljavanja i temelj za razvoj poslovnih ideja. Napori Evrope ka uvođenju nove ekonomije su uspješni u onoj mjeri u kojoj su MSP prva na listi prioriteta.

30.09.2011.

Intervju ministra ekonomije dr Vladimira Kavarića za “CAFÉ del MONTENEGRO“ – 29. septembar 2011.

U ovoj godini evidentan je pad stranih direktnih investicija. Šta Crna Gora planira da uradi da privuče strane investitore? Iz mjeseca u mjesec raste broj blokiranih računa i dug kompanija. Po Vašem mišljenju šta bi trebalo uraditi na tom polju? Kako kometarišete prozivke zahtjeve sadašnjih i bivših radnika iz skoro cijele države da im Vlada pomogne u rješavanju njihovoh problema? Često u zahtjevima prozivaju baš Vaše ministarstvo? Da li su njihovi zahtjevi opravdani i da li se obraćaju na „pravu adresu“? Šta će biti sa KAP-om? Imate li saznanja da većinski vlasnici preduzimaju konkretne mjere u rješavanju problema u toj kompaniji? U Željezari je uveden stečaj. Ima li Vlada obavezu da pomogne u rješavanju problema u tom preduzeću? Crnu Goru očekuje nastavak pregovora sa Ukrajinom o prijemu u Svjetsku trgovinsku organizaciju...

29.08.2011.

Intervju pomoćnika ministra ekonomije za transformaciju i privatizaciju Marka Vujovića dnevnom listu „Vijesti“ - 29. avgust 2011.

Vlada je u cilju podsticanja razvoja malih i srednjih preduzeća i ravnomjernog regionalnog razvoja izradila Plan razvoja biznis zona i u saradnji sa opštinama započela je sakupljanje informacija o potencijalima za njihovo osnivanje.

24.08.2011.

Intervju pomoćnika ministra za multilateralnu i regionalnu trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom Gorana Šćepanovića dnevnom listu “Pobjeda” - 24. avgust 2011.

Nova runda pregovora sa Ukrajinom u cilju potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini, kao koraku bliže članstvu Crne Gore u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, odražeće se u periodu između 12. i 14. septembra. U Ministarstvu ekonomije ovih dana rade na dokumentima potrebnim za taj sastanak.

16.08.2011.

Intervju pomoćnika ministra za multilateralnu i regionalnu trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom Gorana Šćepanovića dnevnom listu “Pobjeda” - 16. avgust 2011.

U trgovini između Crne Gore i Hrvatske od skoro, tačnije od 1. jula ove godine, važi novi režim - asimetrična liberalizacija u korist Crne Gore. Prilikom uvoza iz Hrvatske plaća se carina za piletinu, mlijeko, sir, jogurt, krompir, paradajz, grožđe, breskve, lubenice, kivi, suhomesnate proizvode, vodu, pivo i duvan. Za ostale proizvode važi puna liberalizacija.

11.08.2011.

Intervju pomoćnika ministra za multilateralnu i regionalnu trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom Gorana Šćepanovića dnevnom listu “VIJESTI” - 11. avgust 2011.

Pomoćnik ministra ekonomije Goran Šćepanović je u razgovoru za “Vijesti” rekao da crnogorski proizvođači ne mogu nadomjestiti izvoz većine proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine na Kosovu, ali mogu iskoristiti šansu da plasiraju više domaćih proizvoda, a naročito suhomesnate proizvode i vodu.

10.08.2011.

Intervju pomoćnika ministra za multilateralnu i regionalnu trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom Gorana Šćepanovića dnevnom listu „Pobjeda“- 10. avgust 2011. godine

Crnogorsko voće i povrće, konditori, mesne prerađevine, zatim pivo, vino, kao i proizvodi drvne industrije, građevinarstva i drugi trebalo bi od iduće godine da se izvoze u Rusku Federaciju bez carina. U Ministarstvu ekonomije očekuju da će pregovori o liberalizaciji tržišta, koje naša zemlja obavlja sa Rusijom, biti završeni do kraja ove godine.

08.08.2011.

Intervju ministra ekonomije dr Vladimira Kavarića dnevnom listu “Dan“ – 08. Avgust 2011.

Rast ekonomije koji je obilježio drugu polovinu prošle godine nastavio se i u ovoj. Ostvaren je rast u maloprodaji, poljoprivredi, građevinarstvu, spoljnotrgovinska razmjena bilježi rast u odnosu na isti period prošle godine sa značajno većim udjelom izvoza u odnosu na navedeni period.

08.08.2011.

Intervju pomoćnika ministra ekonomije za energetiku Miodraga Čanovića dnevnom listu „Pobjeda“ – 08. avgust 2011.

Interkonekcija između Crne Gore i Italije je infrastruktura istorijske važnosti za obje zemlje i predstavlja obostranu izuzetnu razvojnu šansu.