Manja slova Veća slova RSS

Ministarstvo

mek

MEK

mek

Evropski centar za informacije i inovacije

JICA

Irena

Enegry Community

Danube Region Strategy

Ministarstvo ekonomije

Agencija za zaštitu konkurencije

Regulatorna agencija za energetiku

Geološki zavod

Vektorski logo

 

>

Saopštenje: Crna Gora i Turska će unaprijediti trgovinsku saradnju

Saopštenje: Crna Gora i Turska će unaprijediti trgovinsku saradnju
Datum objave: 26.12.2017 12:41 | Autor: Ministarstvo ekonomije

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora i Turska razgovaraju o izmjenama i dopunama Sporazuma o slobodnoj trgovini u cilju dodatne liberalizacije pristupa tržištu poljoprivrednih proizvoda i usluga, saopšteno je nakon druge sjednice Mješovite komisije za implementaciju Sporazuma o slobodnoj trgovini između Crne Gore i Republike Turske koja je protekle nedjelje održana u Ankari.

Crnogorsku delegaciju predvodio je generalni direktor Direktorata za multilateralnu i regionalnu trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom Goran Šćepanović, a tursku delegaciju generalni direktor za poslove EU u Ministarstvu ekonomije Murat Yapici

Sjednica je bila prilika za razmjenu informacija o implementaciji Sporazuma od njegovog stupanja na snagu marta 2010. godine. Razgovarano je o liberalizaciji trgovine poljoprivrednim proizvodima, trgovini uslugama, tržištu javnih nabavki, kao i izmjenama Protokola II Sporazuma koji se odnosi na definiciju pojma „proizvodi sa porijeklom“ i metode administrativne saradnje.

S obzirom na činjenicu da je trgovina industrijskim proizvodima u potpunosti liberalizovana, na sastanku je konstatovano da obje strane imaju potencijala i kapaciteta da lista koncesija poljoprivrednih proizvoda bude proširena, imajući u vidu da je aktuelnim Sporazumom prilično limitirana.

Kada je u pitanju trgovina usluga, obje strane su razmijenile svoja iskustva u dosadašnjim pregovorima i navele da preferiraju pozitivnu listu usluga kao predmet daljih pregovora. Ostavljena je mogućnost da se u ovom dijelu razgovara i o elektronskoj trgovini koja bi obuhvatala i robe i usluge, imajući u vidu njen trend rasta u svijetu.

Na kraju sastanka potpisana je Odluka o izmjeni Protokola II Sporazuma kojom su se obje države obavezale na primjenu Priloga I i gdje je to adekvatno, relevantnih odredbi Priloga II Regionalne konvencije o Pan-Euro-Mediteranskim preferencijalnim pravilima o porijeklu robe. 

Dogovoreno je da sljedeća runda pregovora bude održana u Podgorici u februaru 2018. godine. 

KANCELARIJA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU
MINISTARSTVO EKONOMIJE