Manja slova Veća slova RSS

Ministarstvo

mek

MEK

mek

Evropski centar za informacije i inovacije

JICA

Irena

Enegry Community

Danube Region Strategy

Vektorski logo

 

>

Nedjelja neradna za trgovine

Datum objave: 25.01.2019 15:29 | Autor: Ministarstvo ekonomije

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo ekonomije stavilo je u Vladinu proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se uvodi neradna nedjelja. 

U sektoru trgovine, koji zapošljava 37 hiljada ljudi, nedjelja će se, kroz predloženo zakonsko rješenje, proglasiti neradnom a kroz podzakonske akte će se donijeti rješenja za izuzetke i ono što su osnovne životne potrebe gradjana.

Uvođenjem neradne nedjelje poslodavci će moći znatno da povećaju produktivnost rada, da smanje troškove održavanja i redovne troškove usluga, tako da ovakvo zakonsko rješenje ne može uticati na smanjenje broja radnika, već se poslovi mogu ravnomjerno raspoređivati na radne dane, a zaposleni u trgovini imati neradnu nedjelju kao što imaju zaposleni u ostalim djelatnostima. 

Na ovaj način utičemo pozitivno na opšte ekonomske aktivnosti, na kvalitet života pojedinca, porodice i društva. Ni u kom slučaju ovakvo zakonsko rješenje neće uticati na snabdjevenost potrošača, već isključivo na promjenu dosadašnjih navika u smislu da će nabavku obavljati ostali danima. 

Sigurni smo u to da je i u sektoru trgovine, osim jasnih pokazatelja o smanjenju troškova i povećanju produktivnosti, prisutna visoka svijest o prednostima i značaju društvenoodgovrnog poslovanja, kao i značaju porodice za svako društvo i da će i sami dati podršku ovakvom zakonskom rješenju.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini uvode se i druge novine koje olakšavaju poslovanje trgovcima, a procedura izmjena i dopuna Zakona pokrenuta je na inicijativu poslodavaca i Privredne komore, koju su podržali sindikati i udruženja potrošača.

MINISTARSTVO EKONOMIJE
KANCELARIJA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU