Manja slova Veća slova RSS

Ministarstvo

mek

MEK

mek

Evropski centar za informacije i inovacije

JICA

Irena

Enegry Community

Danube Region Strategy

Vektorski logo

 

>

Početak projekta “Tehnička podrška za usklađivanje i sprovođenje pravne tekovine Evropske unije u oblasti unutrašnjeg tržišta”

Početak projekta “Tehnička podrška za usklađivanje i sprovođenje pravne tekovine Evropske unije u oblasti unutrašnjeg tržišta”
Datum objave: 15.01.2019 14:45 | Autor: Ministarstvo ekonomije

Ispis Štampaj stranicu


„Realizacijom ovog projekta Crna Gora će ostvariti značajan napredak na svom putu ka EU usvajanjem standarda koji se primjenjuju u oblasti unutrašnjeg tržišta EU, unapređujući kapacitete nadležnih insritucija i znanje za preuzimanje obaveza iz članstva, kazao je generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima, Radosav Babić na pres konferenciji koja je održana danas u hotelu Centre Ville povodom prvog sastanka Upravnog odbora.

Ministarstvo ekonomije je uz podršku kompanije IBF International Consulting iz Belgije i Ministarstva finansija Crne Gore - Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU) organizovalo je prvi sastanak Upravnog odbora EU projekta „Tehnička podrška za usklađivanje i sprovođenje pravne tekovine Evropske unije u oblasti unutrašnjeg tržišta”. 
Ministarstvo ekonomije
Projekat „Tehnička podrška za usklađivanje i sprovođenje pravne tekovine Evropske unije u oblasti unutrašnjeg tržišta” je finansiran u okviru instrumenta pretpristupne podrške IPA II i trajaće 24 mjeseca, odnosno do novembra 2020.

Cilj projekta je olakšavanje trgovine i razvoj unutrašnjeg tržišta u skladu sa zahtjevima pravne tekovine Evropske unije u Poglavlju 1 – Slobodno kretanje robe i Poglavlju 28 – Zaštita zdravlja i potrošača. 

Gospodin Babić je istakao veliki značaj ovog projekta, prvenstveno kroz doprinos koji će imati u pogledu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, u okviru dva važna pregovaračka poglavlja - Poglavlje 1: Slobodno kretanje robe i Poglavlje 28: Zaštita potrošača i zdravlja, čime će se obezbijediti uslovi neophodni za potpuno usklađivanje crnogorskih proizvoda u oblasti standardizacije, nadzora tržišta i drugih segmenata vezanih za slobodno kretanje robe, dok će istovremeno kvalitet i bezbijednost proizvoda biti usklađena sa visokim zahtjevima Unije. 

„Na ovaj način projekat ima dodatnu vrijednost za građane, obezbjeđujući uslove za dobijanje kvalitetne i sigurne robe. S druge strane, crnogorski proizvođači će moći svoje proizvode da plasiraju na EU tržište bez ikakvih barijera i time promovišu crnogorsku privredu, unapređujući konkurentnost“, kazao je generalni direktor. 
  
U okviru Instrumenta pretpristupne podrške IPA 2014 – 2020 od ukupnog budžeta od 270 miliona eura koji je opredijeljen za Crnu Goru, za projekte usmjerene na jačanje konkurentnosti crnogorske privrede i poslovnog okruženja u skladu sa pregovaračkim procesom, opredijeljeno je 18,9 miliona eura. U ovom dijelu značajnu ulogu ima Ministarstvo ekonomije u nastojanju da stvori pogodan ambijent za efikasno funkcionisanje unutrašnjeg tržišta kao jednog od osnovnih uslova za unaprijeđenje rada crnogorskih preduzeća. U okviru buduće IPA podrške koju sprovodi Ministarstvo ekonomije, planirano je sprovođenje projekata koji su komplementarni sa postojećim programima podsticanja preduzetništva i biznisa koje sprovodi Ministarstvo ekonomije, sa posebnim akcentom na podršku usmjerenu na otvaranje novih radnih mjesta, podršku mladima, ženama u biznisu, smanjenju regionalnih razlika, podršku prioritetnim sektorima, kao i dalji razvoj biznis zajednice. 

Pored gospodina Babića na konferenciji za novinare govorili su predstavnici IBF International Consulting-a Stefano Sedola i Matjaž Logar.

Ukupna vrijednost projekta je 1.167.400,00 EUR, od čega finansiranje EU čini 90% a nacionalno kofinansiranje 10%. Projekat se sprovodi u okviru Godišnjeg akcijskog programa Instrumenta za pretpristupnu podršku IPA za 2014. godinu

MINISTARSTVO EKONOMIJE
KANCELARIJA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU