Manja slova Veća slova RSS

Ministarstvo

mek

MEK

mek

Evropski centar za informacije i inovacije

JICA

Irena

Enegry Community

Danube Region Strategy

Vektorski logo

 

>

Računi nepromijenjeni za 61% domaćinstava

Datum objave: 25.01.2019 14:10 | Autor: Ministarstvo ekonomije

Ispis Štampaj stranicu


U skladu sa Uredbom o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije, Ministarstvo ekonomije je shodno zakonskoj obavezi utvrdilo visinu jedinične naknade za podsticanje proizvodnje električne energije za 2019. godinu u visini od 0,9439 c€/kWh.

Polazeći od činjenice da je 2019. godina posljednja godina u koju ulaze u rad veći proizvoidni kapaciteti iz obnovljivih izvora energije (uvođenje vjetroelektrane Možura u elektroenergetski sistem) koji je garantovan otkupom energije po podsticajnim cijenama, Izmjenama i dopunama Uredbe obezbijeđeno je da posljedice ovog povećanja ne dijele kupci koji efikasno koriste raspoloživu električnu energiju.

Shodno navedenim opredjeljenjima, a u skladu sa Uredbom, utvrđeno je da naknada za podsticanje električne energije za 2019. godinu za potrošnju električne energije u kategoriji domaćinstava ostaje nepromijenjena i za potrošnju prvih 300kWh (to je iznos računa oko 30e) .

Na ovaj način obezbijeđeno je da posledicu promjene cijena neće osjetiti oko 61% domaćinstava, odnosno za oko 200 hiljada potrošača a da za sve ostale on ostane nepromijenjen za potrošnju do ovog iznosa.

Na potrošnju preko 300kWh u kategoriji domaćinstava i za potrošnju svih ostalih kategorija distributivnih kupaca, primjenjivaće se utvrđena naknada.

Primjena jedinične nakande za podsticanje se primjenjuje od 1.1.2019. godine.

U narednim godinama očekivani objekti velikog kapaciteta neće biti obuhvaćeni podsticajnim cijenama te to neće uslovljati promjene tarifa po ovom osnovu.

MINISTARSTVO EKONOMIJE
KANCELARIJA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU